Hollandse Aquarellistenkring: Meiregen

Hollandse Aquarellistenkring: Meiregen

Hollandse Aquarellistenkring: Meiregen

bekeken
1722 1722 mensen bekeken dit.

Wil je niet liever naar binnen gaan,
Kijk je wordt helemaal nat !
Waarom blijf je toch in de regen staan, regen staan,
Kom in de kamer mijn schat

M e i r e g e n  m a a k t  d a t  i k  g r o t e r  w o r d,  g r o t e r  w o r d,
G r o o t  z ij n  d a t  w e n s  i k  z o z e e r
M o e d e r l i e f  w a s  i k  m a a r  g r o o t  g e n o e g
‘k  S t o n d  i n  d e  r e g e n  n i e t  m e e r  

Geloof in magie, hoop te mogen delen in de onbevattelijke toverkracht van de natuur en liefde voor worden wie je in diepste wezen bent, voor het toegroeien naar en ontdekken wat nog in je verborgen is, worden in dit liedje bezongen. Maar je moet er wel wat voor doen. De veilige omhulling durven verlaten, naar buiten gaan, koud, nat worden en misschien zelfs nat “gaan”, in de betekenis van risico lopen. 

Bij de Kelten was 1 mei het begin van de zomer en dat werd gevierd met een feest ter ere van Beltanos, de God van de zon, van lucht en genezing. De Romeinen hebben de meimaand vernoemd naar de Griekse moedergodin Maia die werd vereerd om ervoor te zorgen dat zij de natuur weer zou laten groeien en de Katholieke kerk heeft vanaf de Middeleeuwen de maand mei gewijd aan Maria, de Moeder van God. 

Het kind in het liedje is eigenlijk ongehoorzaam, het trotseert de bezorgde moeder. Dat opstandige is ook de plechtige, veel minder speelse lading van het gedicht dat C.S. Adama van Scheltema ernaar maakte:
Meiregen maakt dat ik grooter word – grooter word,

Stroom aan mijn lijf, aan mijn hoofd !
Dat ‘k als een boom uit de bossen groei en
Niet als het gras aan den grond –
Dat ‘k als een boom uit de bossen groei en
De wereld kan zien in het rond !
Meiregen maakt dat ik sterker word – sterker word,
Stroom aan mijn lijf, aan mijn hart !
Dat ‘k als een boom in het leven sta en
Niet als een twijg op het veld –
Dat ‘k als een boom in het leven sta en
Vast bij der wereld geweld !
Meiregen maakt dat ik wijzer word – wijzer word,
Stroom aan mijn lijf, aan mijn ziel !
Dat ‘k als een boom in den hemel groei en
Niet als een bloem in de wei –
Dat ‘k als een boom in den hemel groei en
Boven des levens getij !

De titel van deze tentoonstelling van de Hollandse Aquarellistenkring is geen woordspelletje, eerder een intentieverklaring. Nauwelijks is de periode van stilstand en gedwongen binnenblijven beëindigd, of een veel grimmigere catastrofe dient zich aan en begeleidt als een dreigende grondtoon de opluchting over het weer naar buiten kunnen treden, de blijdschap van de nieuwe lente. Hebben we daar een antwoord op, kan de kunst daartegenover iets betekenen ? Ineens wordt de imperatief, de opdracht die de dichter zichzelf geeft, heel urgent. De wereld echt zien, vast staan ten opzichte van het geweld, boven het alledaagse, het op en neer gaande levensgetij groeien, lukt ons dat ? 

In de prachtige tentoonstellingszaal van De Kruisruimte doen we een poging. Of is dit ijdel gebabbel, onhoorbaar en zonder betekenis tegenover het misdadige “recht” van de sterkste, de schijnbare triomf van het Kwaad ?

Als gasten zijn twee Eindhovense kunstenaars en een die in Eindhoven geboren getogen is uitgenodigd, te weten: Mia Koeneman, Rik van Iersel en Kars Persoon. Alle achttien exposanten, hoe verschillend ook, hebben gemeen dat ze nauwgezet en geduldig werken aan het “groter” worden én dat ze  in hun werk een strikt persoonlijke vorm ontwikkeld hebben die bovenpersoonlijke geldigheid nastreeft: de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie, waar Willem Kloos van sprak, die van waarde kan blijken te zijn voor wie er kennis van neemt, hem echt ziet. Of, zoals Viktor Sjklovski in “De Kunst als Priom” (1917) schreef: “Wat de kunst doet is de dingen vervreemden en de vorm moeilijk maken, de moeilijkheid en de duur van de gewaarwording vergroten, want het waarnemingsproces zelf is het doel van de kunst en moet verlengd worden.”

De aquarel kan, naast de symfonie van het olieverfschilderij, de opera van de sculptuur, het solostuk van de tekening,  het strijkkwartet of pianotrio van de ets, litho of houtsnede, gezien worden als het lied, het liedje van de beeldende kunst. Terwijl in de andere beeldende disciplines tijdens het werkproces correcties mogelijk zijn, vereist het ambacht van de waterverver dat het in één keer goed is; of niet, net zoals bij zingen het geval is.

OPENINGSTIJDEN
zaterdag 30 april; van 12.00 – 17.00 uur
zondag 1 mei; van 12.00 – 17.00 uur
vrijdag 6 mei; van 12.00 – 17.00 uur
zaterdag 7 mei; van 12.00 – 17.00 uur
zondag 8 mei; van 12.00 – 17.00 uur
vrijdag 13 mei; van 12.00 – 17.00 uur
zaterdag 14 mei; van 12.00 – 17.00 uur
zondag 15 mei; van 12.00 – 17.00 uur

Om het zangerige van deze presentatie van de Hollandse Aquarellistenkring te accentueren, is  M e i r e g e n  verrijkt met drie concerten:

Op zondag 1 mei, 14:00 uur:  het Ensemble Metjak, met traditionele Arabische muziek en eigen composities, gespeeld door Theo van de Hurk, oud, Pierre America, fretloze basgitaar, John Thomas, klarinetten en Kenrick Gunther, percussie.

Op zondag 8 mei, 14:00 uur: CoMA Eindhoven, ensemble voor hedendaagse muziek met composities van onder anderen Gabriel Jackson, Michael Nyman en Paul Burnell. Bezetting: piano, contrabas, cello, gitaar, fluit, tenorblokfluit, klarinet, basklarinet en fagot 

Op zondag 15 mei, 14:00 uur: CoMA Eindhoven, ensemble voor hedendaagse muziek, onder leiding van de vermaarde dirigent Lucas Vis, met composities van onder anderen Donnacha Dennehy en Colin Matthews’. Bezetting: fluit, tenorblokfluit. contrabas, klarinet, basklarinet, fagot, 2 violen, cello, gitaar, accordeon en piano.
Meer over CoMA Eindhoven op: https://comaeindhoven.nl/informatie

De concerten worden ingeleid en toegelicht door de musici. 

“Een natte mei geeft boter in de wei.”
Rosa Majalis, een kleine, in mei bloeiende roos.

De Hollandse Aquarellistenkring bestaat sinds 1945 en verenigt professionele beoefenaars van het schilderen met waterverf. Alle leeftijden, stijlopvattingen en technieken zijn in de Kring vertegenwoordigd.

De aan de expositie ‘Meiregen’ deelnemende kunstenaars zijn: Annie Schoterman, Araun Gordijn, Dominique Ampe, Francisca Tollenaar, Gijs Assmann, Hans Terhorst, Ineke van Haalen, Jan van Kempen, Jonika Aalders, Kars Persoon (als gast), Kees Slegt, Margreet Bouman, Max Kleinen, Meynou Jacobs,  Mia Koeneman (als gast), Q.S. Serafijn, Rik van Iersel (als gast) en Theo de Feyter.

Website van de Hollandse Aquarellistenkring

openingstijden: steeds van 12.00 tot 18.00 uur.

 

datum en tijd

30-04-2022 ; 12:00 tot
15-05-2022 ; 17:00
 

in:

De Kruisruimte
 

type activiteit

 

soort activiteit

informeer je vrienden