François Eyck

gearchiveerde activiteit
François Eyck

François Eyck

bekeken
718 718 mensen bekeken dit.

François Eyck;
“Het fenomeen bos heeft in de psychologie vast een hoop betekenissen. Voor mij als stadsjongen en fotograaf was en is het iets speciaals, iets ongrijpbaars, niet meteen prettig maar een avontuur. Het bos is voor mij ongrijpbaar omdat het groot is, ongeordend en ik kan me er niet in oriënteren.

Hoewel we, in mijn omgeving, al lang geen oerbos meer hebben, zijn de in het verleden aangeplante bossen al zo dicht en zonder ritme of herhalingen dat ik me er letterlijk en figuurlijk moeilijk doorheen kan worstelen. Soms wordt het makkelijker gemaakt door de routes die er in uitgezet zijn maar de paden zijn er niet altijd, het vrije zicht evenmin.

Zonder routes is het, het bos inlopen om je heen kijken en dan weer snel dezelfde weg terug.

previous arrow
FE Nederland Eindhoven Grote beek 2019-6841
FE Nederland Eindhoven Grote Beek donker bos juli 2023 6339
François Eyck the forest Nederland Eindhoven Grote beek 2 019-6325-2
next arrow

Het bos is voor mij een barrière, een grens die je ziet. Letterlijk. Maar ook geestelijk eentje die ik wel opzoek, tegenaan loop maar niet beslecht. De grens, de barrière die blijft bestaan omdat ik bang ben wat ik in het bos, het donkere bos tegen kan komen? Omdat ik aan de veilige kant blijf, dichtbij de grens, kan ik niet van de ene kant naar de andere kant over de grens kijken wat er is?

Fotografisch gezien wil ik voorlopig ook niet dat die grens beslecht wordt. Misschien ben ik dan mijn muze kwijt. Misschien is het enge donkere bos helemaal niet eng.

Het bos heeft voor mij ook iets duidelijk aantrekkelijks, het spaarzame licht dat er doorheen valt, uitgesleten paden, het spaarzame water waar net een lichtje op valt, versperringen door omvallende bomen en mijn favoriete lichte berken.

In mijn tochten naar het bos is in de loop der tijd wel wat veranderd, de foto’s werden van bijna lomp zwart naar grijziger met steeds meer detail om de complexiteit van het bos weer te geven. Het bos werd minder eng maar veel meer ontoegankelijk. Het enge kun je nog weg redeneren. Het complexe blijft, dat zit niet in mijn hoofd maar in de natuur.

De stadse jongen heeft het bos leren waarderen en respecteren. Misschien ga ik nog wel eens die grens over en echt het bos in, misschien ook niet.”

Opening
Zaterdag 8 juni om 15.00 uur

Openingstijden
Zaterdag 8 en zondag 9 juni van 11.00 tot 17.00 uur
Maandag 10 tot en met vrijdag 15 juni van 13.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 15 en zondag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur

 

datum en tijd

08-06-2024 ; 11:00 tot
16-06-2024 ; 17:00
 

in:

de Kruisruimte
 

type activiteit

 

soort activiteit

informeer je vrienden