Bergeijkse Kunstenaars Vereniging
De BKV is een vereniging bestaande uit, met name, Bergeijkse (amateur) kunstenaars en Vrienden van de BKV. Ze nodigen elkaar uit en ze stimuleren elkaar om creatief uit hun bol te gaan met verschillende kunstuitingen. Dit gebeurt dan door middel van tentoonstellingen, zoals nu in de Kruisruimte, open atelierroutes, excursies, lezingen, enz…. Een aantal docenten en vrijwilligers van de vereniging spannen zich tevens in om middels een jeugdatelier, met name de Bergeijkse jeugd van de basisscholen op praktische en theoretische wijze kennis te laten maken met de grote diversiteit aan kunstvormen.
Met: Agnes Fleskens, Jos Smeets, Emiel Kruip en Annelies van Gurp.
Openingstijden
Zaterdag 11 september; 11:00 – 17:00 uur
Zondag 12 september; 11:00 – 17:00 uur
Annelies van Gurp
“In de loop der jaren heb ik via verschillende opleidingen leren werken met een scala aan materialen en technieken. Begonnen met schilderen en vervolgens heb ik gewerkt in brons, keramiek en glas. Mijn atelier in Walik herbergt een grote hoeveelheid gebruikt en gevonden materiaal waarmee ik mijn creatieve ideeën vorm probeer te geven. Vorm, kleur en beweging zijn belangrijke aspecten in mijn werk. Ik laat hierbij mijn gevoel en fantasie graag de vrije loop.”
In deze expositie toont ze recent werk.
“Ik ben Emile Kruip, geboren en getogen in Bergeijk. Na de H.B.S. in België de kunstacademie gevolgd met specialiteit schilderen. Na een korte tijd als zelfstandig kunstenaar gewerkt te hebben, werd ik decorateur bij de firma Bruns B.V. Het schilderen en later ook beeldhouwen werd vanaf toen een vrijetijdsbesteding. Sinds een jaar met pensioen en heb met name het schilderen weer wat meer opgepakt. Het surreële en magische speelt nog steeds een rol in mijn werk. Het beeldhouwen doe ik ‘en taille direct’ en zou ik zelf omschrijven als lyrisch abstract.”
Agnes Fleskens
“Tijden de opleiding Handvaardigheid, in Suriname, waar ik leerde werken met diverse materialen, kwam al gauw mijn voorliefde voor klei naar voren. Eenmaal weer terug in Nederland wilde ik me gaan specialiseren in keramiek. Dat heb ik gedaan op de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout. Ik werk graag met platen klei en gebruik geen glazuur. Dit om de huid van de klei meer te laten spreken. Mijn inspiratie haal ik onder andere uit oude en niet-westerse culturen en oude verweerde voorwerpen. De afgelopen periode heb ik werken gemaakt waarin schrifttekens een rol spelen en op dit moment maak ik werk waarin de nadruk ligt op de textuur.”
Jos Smeets
Jos Smeets (18-02-1946) is opgegroeid in een kunstzinnige omgeving.
Zijn vader, René Smeets, was oprichter en eerste directeur van de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (tegenwoordig Design Academy).
Meer dan vijftig jaar geleden begonnen met teken- en schilderscursussen op de Academie te Maastricht en Eindhoven, belandde Jos Smeets op de Academie in Tilburg, waar hij zijn 1e graads Handenarbeid behaalde.
Hij heeft dat vak altijd als eindexamenvak op HAVO gegeven en er een lesmethode voor geschreven: ‘Zienderogen kunst’.
Jos Smeets heeft zich in heel wat verschillende disciplines uitgeleefd, waaronder schilderen, beelden maken, o.a. de flow en ‘d’n Eyckel van Bergeijk’ (1469 – 2019 Bergeijk 550 jaar stad zonder muren).
De laatste jaren is Jos Smeets regelmatig te zien in de verschillende kringloopwinkels. Dan is hij met name op zoek naar dieren en als het even kan vakkundig uit hout gesneden dieren, vaak zijn het olifanten, neushoorns, antilopen, enz…. Thuis in zijn atelier gebeurt er iets mee, maar vaak bij het zien ervan in de kringloopwinkel heeft hij al een moment van ‘eureka’! Hij combineert, componeert en assembleert zo’n beest met een andere vorm, soms ook weer uit de kringloopwinkel. Of hij plaatst het beest zo, dat er van vervreemding sprake is. Een vorm van relativering en humor is bij zijn kringlopers wel op zijn plaats: kunst met de hoofdletter K van Knipoog.